Sunday, October 17, 2010

Permata Yang bernilai Bukan Utk Dipamerkan

“Boleh saya bertanyakan beberapa persoalan dan awak jawab dengan sejujur mungkin?”

“Boleh, tidak ada masalah.” Tingkah si gadis.
“Baiklah, kamu pernah ke pasaraya?”
“Pernah.”
“Pernah masuk ke kedai emas?”
“Pernah.”
“Pernah ke pasar malam?”
“Pernah.”Ustaz muda itu terdiam sejenak. Lantas menyambung kembali persoalannya.“Baik, antara tempat-tempat yang saya nyatakan tadi di manakah dipamerkan atau dijual batu permata, intan berlian, emas perak yang mahal-mahal harganya?”

“Tentu sahaja di kedai emas.”
“Bagaimana keadaannya?”
“Diletakkan di para yang cantik untuk pameran, dilindungi cermin yang kukuh dan kalis peluru untuk mengelak dari dikhianati. Bahkan mungkin tersimpan di dalam peti besi bagi tujuan keselamatannya dan hanya boleh dilihat oleh orang-orang tertentu sahaja.”
“Bagaimana pula dengan barangan kemas dari jenis yang sama namun barangan tiruan. Di manakah tempat mereka?”
“Jika yang sebegitu, mudah sahaja dijumpai di tepi-tepi jalan, malah sentiasa terdedah dan tidak ada yang sudi mencurinya kerana kemurahannya itu.”Mata sahabat gadis itu bersinar, “Ada harapan ,” katanya di dalam hati.Ustaz tersebut segera menerangkan maksud analogi itu.

“Begitulah juga Islam yang sentiasa meletakkan wanita di tempat yang tinggi dan perlu sentiasa terjaga. Kewajipan menutup aurat adalah kerana tubuh badan seorang wanita itu adalah sangat berharga dan suci, mana mungkin kemuliaan dan kesucian seorang wanita itu dipamerkan kepada manusia yang tidak sepatutnya? Ibarat emas permata, intan berlian yang sentiasa terjaga dan dilindungi malah diletakkan di dalam bekas yang cantik dan selamat.”

Gadis berdua itu terpana. Jelas, terang lagi bersuluh. Sahabatnya tidak putus mengucapkan syukur.Dia berkata, “Jika begitu ustaz, mereka yang tidak menutup aurat ibarat barangan murahan yang dapat dijumpai di tepian jalan, boleh dipegang sesuka hati malah harga sangat murah? Jika begitu, benarlah suruhan Allah untuk wanita menutup aurat sepertimana yang termaktub dalam surah an-Nur ayat ke-31.”Ustaz itu hanya tersenyum sambil mengangguk.

pesanan saya ;- 
pilihlah yang mana anda mahu dengan izin allah.mahu yang mahal atau yang murahan?

kerna permata yang bernilai itu tidak dipamerkan.Jika anda rasa anda cantik,janganlah menayangkan gambar-gambar anda kepada tontonan umum.Fitnah itu terlebih besar.Lebih-lebih lagi gambar yang tidak menutup aurat.Takut-takut setiap kali orang melihat gambar anda yang tidak menutup aurat akan menjadi asbab dosa anda bertambah dalam keadaan yang anda tidak sedar.

Banggakah kita melanggar hukum tuhan yang menyuruh hambanya menutup aurat sebaliknya anda mempamerkan aurat tanpa rasa segan silu?

Sesungguhnya azab allah itu pedih dan keras.Ada berani?

saya sayang akan sahabat dan saudara saya.Ya allah ampunilah dosa kami sebelum ini dan kuatkanlah kami menuju redhaMu


Related Posts with Thumbnails

My Entry Tags...

Tazkirah (39) Mine (25) Info (8) My Song (8) Cinta (6) Lawak (3) hobi (3) Masak (2) Movie Review (2)